Rólunk

A TÁRKI és a TÁRKI Csoport

A TÁRKI-ról

A TÁRKI több évtizede van jelen a hazai és nemzetközi empirikus társadalomkutatásban. Kiemelt kutatási területei közé tartozik a társadalmi rétegződés és mobilitás, a munkaerőpiac, a jövedelmi eloszlás, a fogyasztás és életstílus, valamint a társadalmi attitűdök vizsgálata. Az utóbbi években egyre több európai összehasonlító kutatást végez az Európai Unió szervezetei és más megrendelők megbízásából. Eredményeit a Társadalmi riport mellett publikációiban teszi közzé. 2007 óta a Tárki Társadalomkutatási Intézet Zrt mellett a cégcsoporthoz tartozik a Kopint-Tárki Gazdaságkutató Zrt. is. Főbb tevékenységi területeink:

  • stratégiai tanácsadás kormányzati és üzleti ügyfelek számára
  • mikroszimulációs adatbázis modellek fejlesztése (pl. az adó- és jóléti rendszer, a választási rendszer működésére)
  • felmérések és kutatásjelentések készítése gazdasági és társadalmi folyamatokról (megtakarítások, inflációs várakozások, stb)
  • társadalmi és politikai attitűdök, vélemények felmérése
  • vállalati felmérések


A TÁRKI Zrt. Adatfelvételi Osztálya országos kérdezőbiztosi hálózatot működtet, amellyel rendszeresen vizsgáljuk a lakosság, a háztartások, önkormányzatok és a vállalatok körülményeit, döntéseit, fogyasztói magatartását.

A TÁRKI Adatbank Magyarországon az egyetlen nyilvános társadalomkutatási adatarchívum, amely empirikus társadalomkutatási adatbázisokat, gyűjt, tárol és terjeszt digitálisan a hazai és nemzetközi kutatói és oktatói közösség körében.

Számos nemzetközi kutatási együttműködésben és szervezet munkájában veszünk részt. A TÁRKI az Adatbank révén tagja az IFDO-nak (International Federation of Data Organization), a CESSDÁ-nak (Council for European Social Science Data Archives), az észak-amerikai ICPSR-nek. Részt veszünk az ISSP (International Social Survey Program) nemzetközi kutatási programban. A Luxembourg Income Study a TÁRKI jövedelemfelvételeit használja adatbázisában. A TÁRKI cseh, lengyel partnereivel közösen megalapította a brüsszeli székhelyű CEORG-ot, amely Közép-Európában rendszeresen vizsgálja a közvéleményt.

A TÁRKI Csoport

A TÁRKI Csoport tagjai:

TÁRKI Zrt.

A Társadalomkutatási Intézet Zrt. fő tevékenysége az alkalmazott társadalomkutatás. Megrendelői hazai és nemzetközi közintézmények, kutatási szervezetek, vállalatok. Fő kutatási területek: egészségügy, szociálpolitika, információs társadalom, munkaerőpiac valamint a kisebbségek és diszkrimináció. A TÁRKI Zrt. országos adatfelvételi hálózatot működtet. A megrendelők számára személyes, telefonos, interneten keresztüli kérdőíves vizsgálatokat végez a lakosság, a vállalatok és az intézmények körében. Partnereivel együttműködve rendszeresen közép-európai felméréseket készít.

TÁRKI Alapítvány

A TÁRKI Alapítványt 1990-ben alapították. Az Alapítvány támogatja a K+F tevékenységet, a társadalomtudományi alapkutatásokat, a TÁRKI Adatbankot, a kutatók nemzetközi kapcsolattartását, valamint a társadalomtudományi képzést. Támogatói magyarországi vállalatok.

Kopint-TÁRKI Zrt.

A Kopint-TÁRKI Zrt. 2007-ben alakult. Fő tevékenysége a gazdaság- és konjunktúrakutatás. A Kopint-TÁRKI Zrt-nek 50%-ban a TÁRKI Zrt. a tulajdonosa.