Hírek

Project assistant opportunity at TÁRKI

Tárki is open to receive applications from creative and dedicated professionals as researchers or in different positions supporting research. Creative research ideas requiring an institutional background are also welcome. Open position: Researcher, Research assistant, Trainee

Gábos András és Tóth István György elemzése a gyermekek helyzetéről az Esély-ben

A tanulmány a pénzügyi és gazdasági válságnak a hazai gyermekszegénységre gyakorolt hatását elemezve megállapítja, hogy a gyermekszegénység növekedése a válság első szakaszában (2007–2010) elsősorban a munkaerő-piaci folyamatok  hatására történt, míg a készpénzes támogatások csökkentették a negatív hatások nagyságát. Ezzel szemben a második szakaszban (2010–2013) a munkaerő-piaci folyamatok javulásnak indultak, míg a regresszív szociálpolitikai rendszer felé való elmozdulás hozzájárult a szegénységi ráta megnövekedéséhez a szegénységcsökkentését célzó pénzbeli juttatások csökkentésén keresztül.

Újabb elismerés a Tárkinak

Idén a Tárki Zrt. által kiadott Társadalmi Riport sorozat kapta a Bezerédj díjat. A Bezerédj díjat a magyarországi és a határainkon túl élő magyar művészeti és tudományos élet kiválóságai jutalmazására alapította Dr. Bezerédj Zoltán 1993-ban. 2019-ben neves kutatók és művészek után, a kuratórium a Társadalmi Riport sorozatnak ítélte oda a megtisztelő elismerést.
A díjat a kuratórium elnöke, Bezerédi Zoltán adta át.

Díj

ÁLLÁSHIRETÉS

Az Adatfelvételi Osztály IRODAI KISEGÍTŐ pozíciójára keressük részmunkában (napi 4 óra)  azt az új kollégát, aki kiváló csapatjátékos, munkájára igényes és precíz. A jelentkezéseket önéletrajzzal és motivációs levéllel várjuk 2020. január 15-ig a karrier@tarki.hu címre. Munkábaállás: 2020. február 1.

Magyar Brands

Idén sokadik alkalommal nyerte el a TÁRKI Zrt. a MagyarBrands elismerését Kiváló Üzleti Márka kategóriában. A díjazással a magyar szellemi munka méltó képviselőire hívja fel a figyelmet a MagyarBrands program. A Kiváló Üzleti Márka díj odaítéléséről számszerűsíthető kritériumok alapján, a cégek identitása, reputációja, márkaépítése, tradíciója és megbízhatósága alapján a független Szakmai Bizottság döntött. A programról a www.magyarbrands.hu oldalon olvashat részletesebben. Tovább...

Aktív kormányzati lépések szükségesek a társadalmi mobilitás előmozdítása és a középosztályok megerősítése érdekében is – hangsúlyozza a OECD két új elemzése, amelyet a Tárki szervezésében mutattak be

A Tárki Társadalomkutatási Intézet Zrt., úgy is, mint a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Szervezet (OECD) magyarországi partnere a jövedelem eloszlással és társadalomszerkezettel kapcsolatos kutatási programokban, kettős könyvbemutatót rendezett a szervezet elmúlt időszakban készült jelentéseinek ismertetésére. Mindkét nemrégen megjelent elemző kötet a társadalmi egyenlőtlenségekkel foglalkozik, de a korábbi OECD kötetektől eltérően elsősorban az "eloszlás belsejében" lezajló folyamatokra fókuszálnak. Az első a társadalmi mobilitás trendjeit tekinti át, a második pedig a középosztályok helyzetét elemzi.

Az egyes kötetekben a szerzők az alábbi kérdésekre keresik a választ:

Megjelent Gábos András és Tóth István György tanulmánya a hazai gyerekesélyekről

A TÁRKI kutatóinak gyermekszegénységről írt tanulmányával kezdődik a Civil jelentés a gyerekesélyekről 2014-2017 című kötet. A Gyerekesély Közhasznú Egyesület (GYERE) jelentésében Gábos András és Tóth István György a pénzügyi és gazdasági válságnak a hazai gyermekszegényégre gyakorolt hatását elemezve megállapítja, hogy a gyermekszegénység növekedése a válság első szakaszában (2007–2010) elsősorban a munkaerő-piaci folyamatok  hatására történt, míg a készpénzes támogatások csökkentették a negatív hatások nagyságát.

Róbert Péter legújabb cikke a munkaerőpiac és az oktatási rendszerek közötti kapcsolatot nyolc EU-s országot összehasonlítva elemzi

Róbert Péter, a TÁRKI vezető kutatója országok közötti különbségeket feltárva elemzi a különböző oktatási rendszerek munkaerőpiacra mért hatását. A tanulmány nyolc EU-s országot hasonlít össze, melyekben különböző mértékűek a társadalmi egyenlőtlenségek, a jóléti intézkedések és a munkaerőpiac rugalmassága. 

Peter, Robert et al. (2019) ‘Individual and institutional influences on EU labour market returns to education: a comparison of the effect of the 2008 economic crisis on eight EU countries’. European Societies. IDE kattintva olvashat többet a tanulmányról.
 

Megjelent Janky Béla "Összjáték. Erkölcs és racionalitás" című könyve

Mi készteti az embereket arra, hogy erkölcsös döntéseket hozzanak; és hogyan viszonyul e késztetés az önérdek racionális követéséhez? A szerző a modern döntés- és játékelmélet kezdeteitől indulva, az elmúlt 75 év kutatási eredményeit tekinti át, hogy e kérdésekre adott saját válaszát megalapozza. Bemutatja azokat a legfontosabb elméleteket és empirikus teszteket, amelyek az erkölcs forrását keresték - az emberben vagy a társas interakciók logikájában.

A kötetről többet IDE kattintva olvashat.