European Inequalities: Európai társadalmi egyenlőtlenségek - társadalmi befogadás és jövedelemeloszlás az Európai Unióban

Megjelent a European Inequalities című könyv, amely a társadalmi egyenlőtlenségeket vizsgálja az Európai Unió tagállamaiban. A kötet egy nemzetközi konzorcium többéves kutatásainak eredményeit mutatja be.

A kutatássorozatot az Európai Bizottság Foglakoztatási és Esélyegyenlőségi Igazgatósága (DG Employment, Social Affairs and Equal Opportunities) rendelte meg a belgiumi Applica intézet által vezetett konzorcium tagjaitól: a TÁRKI Zrt-től, az Essexi (UK) Egyetemen működő ISER-tól valamint a bécsi European Centre for Social Welfare Policy and Research elnevezésű intézettől.

European Observatory on the Social Situation and Demography című kutatási program 2006 óta rendszeresen közöl monitoring jelentéseket. A társadalmi befogadás és életkörülmények változásának nyomonkövetését az a konzorcium végzi, melynek intézetünk, a TÁRKI is tagja. A legfrissebb kutatási eredményeket tartalmazza a European Inequalities című kötet, melyet 2009 nyarán a TÁRKI gondozásában jelent meg.

A szerzők a jövedelemeloszlás és a szegénység témakörét a társadalmi egyenlőtlenségek szélesebb perspektívájából elemzik: vizsgálják például a természetbeni juttatások és a társadalmi szolgáltatások hatását, a társadalmi kirekesztés olyan nem pénzbeli jelzőszámait, mint az anyagi depriváció.

A kötet tanulmányai olvashatók honlapunkon, illetve nyomtatásban megrendelhető a www.tarsadalomkutatas.hu portál szerkesztőségétől.


(2009. Edited by Terry Ward, Orsolya Lelkes, Holly Sutherland, István György Tóth; ISBN 978-963-7869-40-2; Budapest: TÁRKI Social Research Institute Inc.)


A kötet utóéletéről:
The 8th European Round Table on Poverty and Social Exclusion
Background paper to Joakim Palmes speech at the 8th European Round Table on Poverty and Social Exclusion.

Kategóriák