Új tanulmány az Európai Unió szociális és foglalkoztatási céljai közötti kapcsolatról -

Az Európai Unió Tanácsának belga elnöksége (2024. január–június) a TÁRKI-t bízta meg, hogy készítsen háttértanulmányt az EU foglalkoztatási és szociális célmutatóinak kapcsolatáról. Tóth István György (TÁRKI) és Gábos András (TÁRKI), Bea Cantillonnal (University of Antwerpen) és Brian Nolannel (Nuffield College, Oxford University) közös elemzése arra keresi a választ, hogy miképpen alakultak a foglalkoztatottság és a szegénység alapmutatói az elmúlt húsz évben, illetve, hogy milyen kölcsönhatások vannak a foglalkoztatottság és a szegénység alakulása között. Részletek ITT.

A tanulmányt egy kiemelt szintű konferencián mutatták be a szerzők, ahol a részvevők megvitatták a szociális jogok európai pillérének fejlesztését és a szociálpolitika jövőjét. 

Az esemény döntő lehet a szociális jogok európai pillérének sorsáról és az Európai Unión belüli szociálpolitika jövőjének alakításában. Az érdekelt felek, a döntéshozók és a szakértők bevonásával a rendezvény célja a szociális jogok európai pillérének további végrehajtása volt, amely az EU társadalmi igazságosság és kohézió iránti elkötelezettségének sarokköve. A konferencia elsődleges célja a résztvevők közötti párbeszéd és együttműködés elősegítése volt a szociális jogok európai pillérének elveinek megszilárdítása és azok hatékony végrehajtásának biztosítása érdekében a tagállamokban.

A konferencia végső célja egy intézményközi nyilatkozat elfogadása volt, amelyet az uniós intézmények, a szociális partnerek és a civil társadalom képviselői szignóztak. Ez a nyilatkozat útitervként szolgál a 2024–2029-es időszak jövőbeli szociális menetrendjéhez, megerősítve a szociális jogok európai pillérét, mint az uniós szociálpolitika irányadó keretét.

A konferencia programja és a Nyilatkozat itt érhető el.