Infra4NextGen együttműködés egy zöldebb, digitálisabb Európáért

Örömmel jelentjük, hogy eredményes pályázat után az Infra4NextGen projekt az Európai Bizottság finanszírozásában 2024. március 1-jén elindul. A négyéves projekt célja, hogy a társadalomtudományi kutatási infrastruktúrák erejét a NextGenerationEU helyreállítási terv és az Európai Unió ifjúságpolitikájának alakítására használja fel.

Az Infra4NextGen, amelyet az European Social Survey European Research Infrastructure Consortium (ESS ERIC) koordinál, olyan kulcsfontosságú szereplőket egyesít, mint a CESSDA ERIC, az Európai Értékfelmérés (EVS) és a Gender és Nemzedékek Programja (GGP).

A NextGenerationEU célja, hogy Európa "zöldebb, digitálisabb és ellenállóbb jövőt építsen", öt kulcsfontosságú területre összpontosítva: Legyen zöld; legyen digitális; legyen egészséges; legyen erős; és legyen egyenlő.

A projekt eredményeképpen a nemzetek közötti felmérésekből származó releváns tételek leltárát, a hatékonyság növelése érdekében harmonizált és egyesített kivonatokat, valamint egy online portált hoznak létre, amely szakpolitikai szempontból releváns táblázatokat és vizualizációkat tartalmaz majd. A projekt 6 társult szervezet és 11 ország 24 kedvezményezettje együttműködésében valósul meg.

Tóth István György, a TÁRKI vezérigazgatója elmondta, hogy „az Infra4NextGen hatalmas lépés lesz azon az úton, aminek során az európai flagship tudományos projektek egységes európai társadalomtudományi infrastruktúrává fejlődnek. Nekünk, mint Tárkinak, ebben a projektben a gazdasági egyenlőtlenségekkel kapcsolatos elemzések és adatbázisok harmonizálásában és fejlesztésében lesz speciális feladatunk. A Tárki csapata nagyon izgatottan várja, hogy hozzátegye a projekthez azt a tudását, amelyet az eddigi prémium adatfelvételek lebonyolításában, archiválásában és elemzésében felhalmozott.”

Kövesse a projekt eredményeit a TÁRKI oldalán, hogy Európának zöldebb, digitálisabb és rezíliensebb jövője legyen!