FELHÍVÁS KUTATÁSBAN VALÓ RÉSZVÉTELRE FOGYATÉKOSÁGGAL ÉLŐ SZEMÉLYEKNEK ÉS HOZZÁTARTOZÓIKNAK

A TÁRKI Társadalomkutató Intézet 2019 decemberében kutatást indított, amelyben a fogyatékossággal élő emberek kirekesztődését befolyásoló tényezőket vizsgáljuk. A kutatásról itt olvashat bővebben.
A kutatás következő szakaszához olyan válaszadókat keresünk, akik szívesen beszélnének nekünk életükről, tapasztalataikról.

Miről szól a kutatás?
2021. november és 2022. január között 90 életútinterjút szeretnénk készíteni fogyatékossággal élő emberekkel és családtagjaikkal.
Olyan fogyatékos embereket vagy fogyatékos gyereket nevelő szülőket keresünk, akik szívesen mesélnének nekünk életükről, tapasztalataikról.
Az interjúkat tapasztalt munkatársaink készítik, akik egyeztetnek a jelentkezőkkel és megkeresik az interjúra/beszélgetésre legmegfelelőbb időt és helyet.
Egy interjú/beszélgetés várhatóan 1,5-2 órát vesz igénybe. Csak olyan dolgokról kell beszélnie, amiről szeretne, bármelyik kérdés kihagyható, átugorható.

Mi történik azzal, amit elmondok?
Ezek nem nyilvános interjúk, nem kerülnek a médiába hanem olyan beszélgetések, amelyeket teljesen bizalmasan kezelünk.
A beszélgetéseket rögzítjük. Az elmondottakat csak kutató munkatársaink fogják megismerni, azt senkinek nem adják át.
Az elmondott egyéni élettörténeteket a kutatók feldolgozzák, de a válaszolók neve, lakhelye és semmilyen más adata sem fog kikerülni.
Az élettörténetek alapján a kutatók megpróbálják majd tanulmányban leírni, hogy mik azok az okok, ami miatt ma Magyarországon olyan sok fogyatékossággal élő ember (és családtag) küszködik a mindennapokban.

Mi van, ha nem érek rá, pedig szívesen beszélnék?
Munkatársaink mindent meg fognak tenni, hogy olyan időpontban és azon a helyen beszéljenek Önnel, ami Önnek a legmegfelelőbb.
Akár személyesen, akár online is beszélhet velük.

Kik jelentkezhetnek?
Várjuk jelentkezését, ha Ön:
Fogyatékossággal élő személy, például
mozgáskorlátozott,
látássérült,
hallássérült,
értelmi fogyatékossággal él,
autista,
siket,
vak,
beszédsérült,
vagy más, például halmozott fogyatékossággal él.

Akkor is jelentkezhet, ha Ön olyan családtag (pl. szülő, testvér), aki az előbb felsorolt fogyatékossággal élő gyermek vagy olyan felnőtt ellátását végzi, aki önállóan nem tud részt venni az interjúban.
Csak nagykorú személyek jelentkezését tudjuk elfogadni.

Miért fontos a részvételem?
Azért, mert alig szól kutatás arról, hogy miért vannak még ma is tömegek a társadalom peremén, ha fogyatékossággal élnek, vagy fogyatékos hozzátartozójuk van.
Ha mesél nekünk tapasztalatairól, azzal hozzájárulhat, hogy alaposabban megérthessük és bemutathassuk az okokat.
Az elkészült tanulmányokat nyilvánosságra hozzuk, és döntéshozóknak is elküldjük, így válaszadóként segíthet felhívni a figyelmet a valós problémákra.

Hogyan jelentkezhetek?
Jelentkezni ezen a linken lehet, egy rövid kérdőív kitöltésével.

Mi történik, ha jelentkezek?
Az online kérdőív kitöltése után munkatársaink felveszik Önnel a kapcsolatot és visszajeleznek az interjú lehetséges idejéről.

Kérdésem van, kinek írhatok?
Ha kérdése van, írjon nekünk erre az email címre:  otka132293@gmail.com.

Photo by Danny Nee on Unsplash
Photo by Nathan Anderson on Unsplash 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kutatás a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból (NKFI Alap K 132293) közfinanszírozású támogatásban részesül.