Hírek

Mit tudunk a nem válaszolókról?

Lezárult a Tárki kutatása a személyes megkérdezésre épülő adatfelvételek elérési problémáiról és ennek következményeiről. 

A csökkenő válaszadás szektortól és kutatási céltól függetlenül okoz problémát a társadalmat kutatók számára, Magyarországon és nemzetközileg egyaránt. A Tárki kutatása a „miért”-eket, a „hogyan”-okat és a különböző hatásokat elemzi.  Részleteket IDE kattintva tudhat meg. 

Gábos András és Tóth István György elemzése a gyermekek helyzetéről az Esély-ben

A tanulmány a pénzügyi és gazdasági válságnak a hazai gyermekszegénységre gyakorolt hatását elemezve megállapítja, hogy a gyermekszegénység növekedése a válság első szakaszában (2007–2010) elsősorban a munkaerő-piaci folyamatok  hatására történt, míg a készpénzes támogatások csökkentették a negatív hatások nagyságát. Ezzel szemben a második szakaszban (2010–2013) a munkaerő-piaci folyamatok javulásnak indultak, míg a regresszív szociálpolitikai rendszer felé való elmozdulás hozzájárult a szegénységi ráta megnövekedéséhez a szegénységcsökkentését célzó pénzbeli juttatások csökkentésén keresztül.

Újabb elismerés a Tárkinak

Idén a Tárki Zrt. által kiadott Társadalmi Riport sorozat kapta a Bezerédj díjat. A Bezerédj díjat a magyarországi és a határainkon túl élő magyar művészeti és tudományos élet kiválóságai jutalmazására alapította Dr. Bezerédj Zoltán 1993-ban. 2019-ben neves kutatók és művészek után, a kuratórium a Társadalmi Riport sorozatnak ítélte oda a megtisztelő elismerést.
A díjat a kuratórium elnöke, Bezerédi Zoltán adta át.

Díj

Magyar Brands

Idén sokadik alkalommal nyerte el a TÁRKI Zrt. a MagyarBrands elismerését Kiváló Üzleti Márka kategóriában. A díjazással a magyar szellemi munka méltó képviselőire hívja fel a figyelmet a MagyarBrands program. A Kiváló Üzleti Márka díj odaítéléséről számszerűsíthető kritériumok alapján, a cégek identitása, reputációja, márkaépítése, tradíciója és megbízhatósága alapján a független Szakmai Bizottság döntött. A programról a www.magyarbrands.hu oldalon olvashat részletesebben. Tovább...

Aktív kormányzati lépések szükségesek a társadalmi mobilitás előmozdítása és a középosztályok megerősítése érdekében is – hangsúlyozza a OECD két új elemzése, amelyet a Tárki szervezésében mutattak be

A Tárki Társadalomkutatási Intézet Zrt., úgy is, mint a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Szervezet (OECD) magyarországi partnere a jövedelem eloszlással és társadalomszerkezettel kapcsolatos kutatási programokban, kettős könyvbemutatót rendezett a szervezet elmúlt időszakban készült jelentéseinek ismertetésére. Mindkét nemrégen megjelent elemző kötet a társadalmi egyenlőtlenségekkel foglalkozik, de a korábbi OECD kötetektől eltérően elsősorban az "eloszlás belsejében" lezajló folyamatokra fókuszálnak. Az első a társadalmi mobilitás trendjeit tekinti át, a második pedig a középosztályok helyzetét elemzi.

Az egyes kötetekben a szerzők az alábbi kérdésekre keresik a választ:

Megjelent Gábos András és Tóth István György tanulmánya a hazai gyerekesélyekről

A TÁRKI kutatóinak gyermekszegénységről írt tanulmányával kezdődik a Civil jelentés a gyerekesélyekről 2014-2017 című kötet. A Gyerekesély Közhasznú Egyesület (GYERE) jelentésében Gábos András és Tóth István György a pénzügyi és gazdasági válságnak a hazai gyermekszegényégre gyakorolt hatását elemezve megállapítja, hogy a gyermekszegénység növekedése a válság első szakaszában (2007–2010) elsősorban a munkaerő-piaci folyamatok  hatására történt, míg a készpénzes támogatások csökkentették a negatív hatások nagyságát.